Istoria

Contextul înfiinţării schitului "Sf. M. Mc. Dimitrie"
Satul Izvoare este atestat documentar în anul 1610. Creştinii de aici au avut parte pâna acum de trei biserici în locuri diferite şi hramuri diferite: Sf. Ioan Botezatorul, Sf. Mc. Dimitrie, Acoperemântul Maicii Domnului.
Prima bisericuţă cu hramul “Sf. Ioan Botezătorul” (după alte izvoare scrise avea hramul “Sf. Parascheva”), conform Recensamântului feţelor bisericeşti din ţinutul Iaşi, era din lemn, pereţii fiind lipiţi cu lut si acoperită cu stuf. Biserica era îndestulată cu veşminte şi cărţile necesare. Cel mai probabil era situată în cimitirul vechi din sat, întrucât batrânii îşi mai amintesc de o clopotniţă. La 1 februarie 1809, cu binecuvântarea mitropolitului Gavriil, preotul Vasile Popovici era hirotonit şi rânduit la biserica din localitatea Izvoare. În aceaşi perioadă a slujit, alături de preotul Vasile, dascălul Toader Turovici, dvorean de origine rusa. În 1835 aici slujea preotul Timofei Delinschi.
În anul 1909 proprietarul Dimitrie Bantaş ctitoreşte noua biserică din căramidă cu hramul “Sf. Dimitrie”, dar în alt loc, mai retras. În perioada interbelică slujbele bisericeşti erau oficiate de parohul Nicolae Zlota, rânduit la biserica din Izvoare din 1924. Dascalul Ioan Brodeţchi este numit la parohie în anul 1922, urmat din anul 1929 de dascălul Ignatie Moldovanu. După instaurarea regimului comunist, biserica a fost închisă şi prădată. Autorităţile sovietice au transformat edificiul în depozit de chimicale. După redeschidere, primul preot a fost părintele Mihail Chiorescu, urmat de preotul Fiodor Mihaiescu. Bisericuţa se află la apr. doi kilometri de la marginea satelor Izvoare, Bocşa si Risipeni şi a servit ca biserică parohială creştinilor din aceste localităţi. În anul 1993 fiecare sat îsi construeşte propria biserică, iar în jurul celei cu hramul “Sf. Dimitrie” se construiesc chilii. Primul administrator al nou-înfiinţatului schit a fost ierom. Panelimon (Josan). Din 7 octombrie 2007 vine ca stareţ ierom. Zosima Aftenie, care adună o mica obşte monahală în număr de 6 membri.
Istoria bisericii din centrul satului cu hramul “Acoperemântul Maicii Domnului” este una generoasă, foarte bogată în date istorice în amănunt. Construcţia noului locaş începe în anul 1993, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, din iniţiativa unui mare grup de credincioşi în frunte cu Rotaru Vasilii Nichitovici (+2004). 


Izvoare, 1 mai 2010.                                          Pr. Alexandru Stratan